Kitap Hakkında:
Tüm anayasalar bir kitaba sığdı!
Anayasalar ve Belgeler,19. yüzyılın son çeyreğinden itibaren Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye’deki tüm anayasaları ve anayasa değişikliklerini belgeler halinde içeren bir başvuru kaynağı. Kitap, anayasaları değiştiren kanunlar ile anayasaların fiilen yerine geçen belgelerin derlemesi niteliğinde.
Kitapta, 92 kanun ve belgeye yer veriliyor. Bunların beşi, yeni dönem ve kuruluşlardan sonra çıkarılmış anayasa ve 43’ü de bunlarda yapılan değişiklik metinleri.
Türkiye’de yeni bir anayasa gereğine inananların, hazırlanışında katılımcı olmak ve yapımını izlemek isteyenlerin çalışmasını kolaylaştırmak amacıyla hazırlanan kitap, okuyucunun kısa zamanda ve fazla emek harcamadan, anayasa ve değişikliklerin tümünü kolayca görmesini sağlıyor.
Kitaptan:
(...) Son 40 yıl içinde çözümsüz görünen bir sorunla her karşılaştığımızda, 1961 seçimlerindeki son konuşmasında İsmet İnönü’nün söylediği şu cümle aklıma gelir:
“Geçit dönemleri ve bu dönemlerden yeni hayata geçiş, her ulus için, erişilmez engellerle dolu, heyecan verici bir imtihandır. … Tarihte de, bugün de olağan odur ki; çok millet ihtilalden sonra dirlik düzenlik idaresini kuramamıştır.”
1980’e geldiğimizde, Türkiye siyasal kadrolarının, 1960 sonrasında girdiği “heyecan verici” imtihanda başarısızlığı anlaşılmıştı.
1983 yılında başlayan yeni imtihanın son dönemine 2012 yılında girdik.
Bu “İmtihan”dan, “Demokratik” Anayasa yazıp, “dirlik düzenlik idaresi” kurarak çıkılabilir!