Osho’nun öğretileri, bireysel anlam arayışından günümüz toplumunun karşı karşıya olduğu en acil sosyal ve politik meselelere kadar her şeyi kapsayan kategorilere meydan okur. Kitapları yazılı olmayıp, 35 yıl boyunca uluslararası dinleyicilere verdiği konuşmaların ses ve video kayıtlarından derlenmiştir. Osho, Londra’daki Sunday Times tarafından “20. Yüzyılın 1000 Yaratıcısı”ndan biri olarak tanımlanmış ve Amerikalı yazar Tom Robbins tarafındansa “İsa Mesih’ten bu yana en tehlikeli adam” olarak gösterilmiştir.
Osho, kendi çalışmaları hakkında, yeni bir insan türünün doğuşu için koşullar yaratmaya yardımcı olduğunu söylemiştir. Bu yeni insanı, hem Yunan Zorba’nın dünyevi zevklerinden keyif alabilen hem de Gautam Buda’nın sessiz huzurunu yaşayabilen “Zorba The Buddha” olarak tanımlamıştır. Osho’nun çalışmalarının tüm yönlerinde bir iplik gibi uzanan, hem Doğu’nun zamansız bilgeliğini hem de Batı bilim ve teknolojisinin en yüksek potansiyelini kapsayan bir vizyon vardır.
Osho, çağdaş yaşamın hızlanan temposunu kabul eden bir meditasyon yaklaşımıyla içsel dönüşüm bilimine yaptığı devrim niteliğindeki katkılarıyla da tanınmaktadır. Osho’nun eşsiz “Aktif Meditasyonları”, bedenin ve zihnin biriktirdiği stresleri önce serbest bırakacak şekilde tasarlanmıştır, böylece meditasyonun düşüncesiz ve rahat halini deneyimlemek daha kolay hale gelir.
Yazarın iki otobiyografik eseri mevcuttur: Autobiography of a Spiritually Incorrect Mystic ve Glimpses of a Golden Childhood.