Ece Gamze Atıcı
Paylaşım:
Ece Gamze Atıcı

Yazar Hakkında:

Ece Gamze Atıcı 6 Mayıs 1978’de İstanbul'da dünyaya gelmiştir. İlk, orta ve lise öğrenimini burada tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde lisans eğitimini alan yazar, Galatasaray Üniversitesi İletişim Stratejileri ve Halkla İlişkiler Bölümünde yüksek lisans yapmıştır. Bu esnada İstanbul Cervantes Enstitüsünde İspanyolca eğitimini tamamlamıştır. Doğan Burda Dergi grubu Hello! dergisinde 2004- 2007 yılları arası -İngilizce, İspanyolca ve Fransızcadan çeviriler ile- dış haber editörlüğü yapmıştır. Bir müddet İspanya'daki Salamanca Üniversitesi’nde bulunarak orada Çağdaş İspanyol Edebiyatı dersleri almıştır. İstanbul'a döndükten sonra editör, çevirmen ve gazeteci olarak çalışmıştır. Cogito, Sanat Dünyamız ve Kitap-lık dergilerine Edward Said ve Robert Fisk gibi çeşitli yazarların makalelerini dilimize çevirmiştir.

Öğrencilik yıllarından itibaren çeşitli roman ve makale çevirilerinin yanı sıra dergilerde müzik ve sinema konulu yazıları ile edebiyat dünyasına adım atmıştır. Sinema, Altyazı ve Lull gibi dergiler başta olma üzere birçok süreli yayında yer almıştır. Yazar ayrıca Philip K. Dick'in Ubik adlı eserini dilimize kazandırmıştır. 2011'de yayımlanan ilk romanı Nar, 21. yüzyılda yazılmış, bestesi Zeki Müren’e ait, bir kadınla bir adamın seslendirdiği tuhaf bir neşe ve keder hikâyesi olmakla birlikte bir adamla bir kadının birlikte dillendirdikleri iki kişilik bir romandır. Kitapta iki eski sevgili Timur ve Deniz’in hikâyesi büyülü bir atmosfer içinde okura sunulmaktadır. İstanbul da romanın asıl kahramanı olarak kabul edilebilir.

Çağdaş Türk Edebiyatının başarılı romancılarından biri olan Ece Gamze Atıcı 2013'te yayımlanan Adem Aynası adlı ikinci romanıyla edebiyat çevrelerinde adından söz ettirmeyi başarmıştır. Adem Aynası romanını postmodern çizgide üstkurmaca roman tekniğiyle kaleme alınmış ve çığır açarak gerçeküstü sınırları zorlamış bir roman olarak değerlendirmek mümkündür. Adem Aynası, başkahramanı Baki Yıldız ile kitabın yazarı arasında geçen iktidar mücadelesini konu alır. Yazar, Baki’yi bir seri katil olarak tasarlamış ancak hiç cinayet işlemeden yarım bırakmıştır. Baki Yıldız ise kendi tabiriyle “böcek ilaçlama aracının bile vebalinden korkan” biri olarak cinayet işlemeye uygun olmadığını savunmaktadır. Bir an evvel yazılıp zamansız ve evrensel bir kahramana dönüşmeyi arzular. Kitap başkahraman ve yazar arasındaki amansız mücadeleyi anlatır. Yazarın mı istediği olacaktır yoksa Baki’nin mi? Son karar okurun olacaktır.

Ece Gamze Atıcı yazarlık serüvenine 2014’te Akşam Gazetesi’nin Trend eki için her Pazar kaleme aldığı hikâyelerle devam eder. Çay İçmek Zamanın Akışına Müdahaledir, 19M, Aşk Dediğin Tabiatın Bize Geçtiği Bir Kıyak, Gölge, Dünya Zaten Gözünü Kapattığında Yok Olan Bir Gezegen, Nimet ve Gölge bu hikayelerden bazılarıdır. Yazar Bir sonraki eseri olan Edepsizin El Kitabı hiciv türünün bir örneğidir. Yazarın diğer kitaplarında da belirgin olan kara mizah burada başrolü alır.  Kitabın başkahramanı Chava G. Fisher türün yazar klişesinin adeta bir parodisi niteliğindedir. Yazar, kurgu içinde kendi kimliğini gizlemeyi başarmıştır. Hatta kimi zaman kahraman anlatıyı ele geçirir.

Ece Gamze Atıcı’nın bir sonraki romanı Aile Geleneği 2019 yılında Doğan Kitap etiketiyle yayımlanmıştır. Sevdiğini Öldürmek Bizde Aile Geleneği sloganıyla anılan romanda yazar ilk romanı Nar’da olduğu gibi yine iki anlatıcı kullanmıştır. Bu kez anne kız varoluşu -Gönül ve Aslı- üzerinden aile meselesini ele almıştır.  Aile Geleneği psikolojik gerilim, polisiye ve kara mizah türlerinin iç içe geçtiği bir anlatıdır. Hikmet Ailesi ve Sümerler üzerinden “iyi aile” ve “daha iyi aile” kavramlarıyla okur yazarla birlikte kutsal topraklarda dolaşır. Aile Geleneği yazarın genç edebiyatçılar içinde kalemi en kuvvetli olanlardan biri olarak söz edilmesini sağlamıştır. Hâlen İstanbul'da yaşayan sanatçı yazı çalışmalarını da burada sürdürmektedir. En sevdiği öğün kahvaltıdır.

Doğan Kitap Tarafından Yayımlanan Eserleri:

  • Doğan Holding
  • Doğan Kitap
Doğan Yayınları Copyright © 2022 | Tasarım ve Uygulama: Carbon Interaktif